Logga - fyr o text förm 25

Skatteexpertens bästa tips på avdrag i deklarationen 2022

När det gäller förra årets inkomster och avdrag återstår inte så mycket mer än att kontrollera uppgifter och godkänna deklarationen. Åtminstone för de flesta som är löntagare. Men för företagare finns det en hel del man kan påverka, även i deklarationen av det gångna året.

Artikeln är uppdelad efter vilken bolagsform ditt företag har. Det finns också tips som vänder sig direkt till privatpersoner.

Är det något särskilt man ska tänka på i deklarationen just i år?
– Det är ingen tvekan om att ägare av fåmansföretag behöver förbereda sig på att inom en ganska nära framtid fundera över om inte reglerna kommer att bli hårdare vad gäller beskattningen av utdelning. För det skall man inte ta utdelning i panik. I dag är skattesatsen 20 procent på belopp motsvarande det s.k. gränsbeloppet och på all annan utdelning är skattesatsen samma om för lön i inkomst av tjänst. Regeringen talar mycket om att de vill få igenom höjda skatter och för ägare av fåmansföretag. Pandemin har emellertid lagt denna typ av förslag på is. Vi får se vad som händer efter valet.


Vad finns det för hjälp att få med deklarationen?
– Det allra bästa är att själv försöka få tid att sätta sig in i den egna ekonomin och hur man kan planera för en rimlig skatt på de egna inkomsterna. För många företagare med lite enklare förhållanden går det alldeles utmärkt att använda Visma eEkonomi tillsammans med deklarationstillvalet.

– Den företagare som inte tycker sig ha tid med detta kan få många tips genom att anlita en duktig skatterådgivare istället. Det brukar alltid finnas pengar att tjäna på att gå igenom sin egen och företagets skattesituation minst en gång om året.

Ditt bästa råd till företagare?
– Undvik att deklarera inkomster som ger de högsta marginalskatterna på 65-70 procent och som oftast inte ger några sociala förmåner alls. Och det kan en företagare nästan alltid undvika med god planering.

Ditt bästa råd till löntagare?
– Om du är löntagare och får göra avdrag för dubbel bosättning eller tillfälligt arbete ska du inte missa den chansen. Det ger ofta tiotusentals kronor i minskad skatt, utan att dina sociala förmåner påverkas negativt.
 

Senaste nyheter