Logga - fyr o text förm 25
Shanghai

Studieresa Shanghai april 2018

I oktober kommer Skattehuset att arrangera en utlandskurs i Shanghai i Kina. Inför den åkte jag och Jan-Åke dit för att bland annat stämma av praktiska detaljer. 

Vi landade på eftermiddagen på Shanghais internationella flygplats Shanghai Pudong som är Kinas tredje mest trafikerade flygplats. Efter att vi kommit igenom visumkontroller och tull så blev vi mötta av vår guide Lily som skulle ta hand om oss under vår tid i Shanghai. Vi hade också en chaufför som gick under namnet The Master. Bilkörning är en viktig uppgift i Shanghai då trafiken är väldigt tät. I Shanghai har en väldigt bra informationssystem där bilisterna via en app kan kontrollera köer på vägarna. När det inte var några köer var vägen markerad grön, lite köer gula och trafikstockning var vägen röd. Något för Sveriges storstäder kanske? 

Konferenshotellet är väldigt bra beläget och ligger vid Nanjing Road, den kända gå- och shoppinggatan i Shanghai.
Ett stort hotell med ett par restauranger att välja på. Från hotellet är det gångavstånd till det stora utbudet av restauranger och barer i Shanghai och framför allt till The Bund. 

The Bund
Är ett område med massor av historiska och unika byggnader som ligger längst med floden Huangpu.  Under byggboomen i slutet av den 1800-talet och början av 1900-talet var The Bund något av ett finansiell nav i östra Asien.
Numera så speciellt kvällstid är det ett populärt utflyktsmål. Vyn från The Bund mot Pudong (finansdistriktet) nattetid är otrolig.

Ändlös shopping 
Den mest kända del av Nanjing Road är East, den 1 km långa delen är bilfri och sträcker sig från The Bund i öster till People’s Square. Denna breda boulevard är full med butiker och varuhus. 
Nanjing Road West börjar vid People’s Square och sträcker sig västerut. Här är det mer modernt och passar lyxshopparen bättre. Priserna är inte billigare än i Europa men du har ett stort utbud. 

Tiang Zi Fang
Ett mysigt kvarter med gamla hus och smala gränder. Shanghais Haga för oss som kommer från Göteborg. 
Här finns mysiga små butiker, bland annat hantverksbutiker, restauranger och barer i de slingrande gränderna. Under 1920-talet var det billig hyra i kvarteret vilket gjorde att många konstnärer valde att bosätta sig där. Idag är området ett populärt turistmål  med sina olika småföretag såsom kaféer, barer, restauranger, konstgallerier, hantverksbutiker, designhus och studior samt franska bistroer.

Suzhou
Vi gjorde en heldagsutflykt till Suzhou. En utflykt som ni har möjlighet att göra på den lediga dagen vilket jag verkligen rekommenderar. 
Suzhou är en underbar gammal stad med över 2500 års historia. Genom sina vackra kanaler, stenbroar, pagoder och noggrant utformade trädgårdar har bidragit till sin status som en av de främsta turistattraktionerna i Kina.
I Suzhous gamla delar ligger små, låga hus längs kanaler kantade av vackra pilträd. Här ser du lokalbefolkningen sitta vid vattnet och tvätta kläder i kanalens vatten och ett oerhört lugn råder. 
Staden är framförallt känd för fyra saker: trädgårdarna, kanalerna, sidenet och de vackraste kvinnorna i Kina!

En båttur längs kanalerna är det perfekta sättet att se staden vilket vi naturligtvis passade på att göra. Kejsarkanalen är världens längsta konstgjorda vattenled. Kanalen påbörjades för 2 500 år sedan och har spelat mycket stor roll för att hålla samman Kinas södra och norra delar. Vi hade sån tur att mannen som rodde båten bjöd på kinesisk skönsång :-)

Efter båtturen var det dags för lunch på en lokal restaurang. 
Då menyn enbart var på kinesiska var det tur att vi hade Lily  med oss som kunde hjälpa oss med matbeställningen. 
 

Kinas trädgårdar
Vi gjorde även ett besök på "Den Ödmjuke Ämbetesmannens Trädgård", som finns med på UNESCOs världsarvslista. Detta är den mest berömda trädgården i Suzhou, och kanske i hela Kina och är väl värd ett besök. Den trädgårdsintresserade hittar säkert massor med inspiration. 
Trädgården grundades 1509 av tjänstemannen Wang Xianchen som återvände till sin hemstad efter att inte ha blivit befordrad ytterligare i tjänsten. Därför lät han anlägga denna plats för att leva i stillhet och "odla sin trädgård". En stor del av området består av dammanläggningar med guldfisk och en och annan Mandarinand.  För att få fram oväntade effekter när man går runt i trädgården säger man att man "lånar en utsikt", dvs man utnyttjar vyer som ligger utanför trädgården, t ex en pagod, för att ge en vacker bakgrund. Här finns flera urgamla träd, och mer än 700 olika penzai-träd. Penzai, eller bonzai som den japanska termen lyder, är miniatyrträd som odlas i kruka. Ordagrant översatt betyder namnet ’skålväxt’ och trädet härstammar ursprungligen från Kina. 

6 anledningar att besöka Shanghai 
1. Maten
 I Shanghai kan du testa alla typer av mat, både kinesisk och internationell.
Kuriosa: I Shanghai finns över 30 restauranger med en stjärna (eller fler) i Guide Michelin.
2. Nöjen 
Gillar du att gå ut och roa dig? Då erbjuder Shanghai massor av möjligheter!  Här finner du allt från sofistikerade jazzklubbar till galna technoklubbar. The Jazz Bar på Fairmont Peace Hotel är en institution och ett måste för den törstige jazzälskaren. Vill du dansa hela natten så finns det fler diskotek och klubbar än det finns fredag- och lördagskvällar på ett år. Vill du ta en drink och titta på folk? Då är Long Bar på Waldorf Astoria ett måste.
3. Kultur 
Listan över kultur i Shanghai kan göras hur lång som helst: improvisationsteater, stand-up, operett, dockteater, symfoniorkestrar, gravyr, street-art, arkitektur, kopparstick, skulptur, rockkonserter, gallerier, happenings, film, fotografi, digital konst… 
4. Maglevtåget till Pudong Airport 
Det låter kanske galet att nämna tåget till en av stadens flygplatser som en attraktion, men när åkte du ett tåg som gör 431 km/h senast? Det är onekligen en upplevelse.
5. Vattenstäderna Suzhou och Tongli 
 Inte långt från Shanghai finner du städerna Tongli och Suzhou, som bägge gör anspråk på epitetet ”Kinas Venedig”. Här finner du låga hus längs kanaler kantade av vackra pilträd. Du ser lokalbefolkningen sitta vid vattnet och tvätta kläder i kanalens vatten och ett oerhört lugn råder. En båttur längs kanalerna är det perfekta sättet att se städerna.
6. The Bund 
Att promenera på strandpromenaden ”The Bund” jämte de klassiska höghusen från 1900-talets första hälft, i kontrast till de ultramoderna skyskraporna på andra sidan floden, är en magisk upplevelse.

Tilläggsresor 
Vi kan också erbjuda två fantastiska förlängningsresor efter kursveckan. Kina - Mittens rike där du bland annat besöker Peking och kinesiska muren och en sol och badresa som går till Sanya - Yalong Bay, orientens Hawaii. 

Vi ser verkligen fram emot att få åka dit igen i oktober och jag hoppas att ni som har möjlighet tar chansen att följa med oss. 

Bästa hälsningar
Mariana & Jan-Åke 
Ps! Det är inte Jan-Åke som är clownen