Logga - fyr o text förm 25

Magiska Bali

Inför vår utlandskurs i höst på Bali gjorde Skattehuset en studieresa dit och nu förstår vi varför resmålet är ett
drömresmål för många. 

På flygplatsen i Denpasar blev vi mötta av guiden Mr Oka, som hälsade oss välkomna med vackra  blomstergirlanger att hänga runt halsen. 

Under vår resa till Ubud som tog ca 1,5 timme berättade Mr Oka om Bali. Bland annat att 90 % av befolkningen är hinduer och att det finns 22 000 tempel på ön. Barnen går i skola i 9 år och att skoluniform är ett krav. 

Ubud räknas som Balis kulturella centrum och ligger vackert norrut bland bergen. Ni som väljer rundresa Bali och även som utflykt på lediga dagen får möjlighet att komma dit. Gatorna inne i byn kantas av små butiker, restauranger och barer. 
Under tilläggsresan bor man på Alaya resort. Ett mysigt hotell som ligger mitt inne i byn. På hotellet finns internet och eluttagen är samma som i Sverige. 

I utkanten på byn finns Monkey Forest. En jättestor skog med totalt 857 makaker. Det är en väldigt vacker skog med massor av olika träd, palmer och urgamla mossbeklädda tempel. Aporna är charmiga och många är orädda och kommer gärna nära. 

Därefter begav vi oss ut på landsbygden och i den vackra naturen möter de skönt böljande risfälten oss. Dags för första tempelbesöket, Tirta Empul Temple. För att komma in på Balis tempel måste man vara klädd i sarong så naturligtvis gör vi som balineserna. Det är ett av Balis största vattentempel och många kommer dit för att bada i det heliga vattnet. 
Lunchdags och vi beger oss mot vulkanen Batur och Batur-sjön, Balis största sjö. Utsikten är magisk, lunchbuffen välsmakande och den lokala ölen Bintang kall och god. 

Dags för nästa tempel, Besakih. Tyvärr vräkte regnet ned så det fick bli en snabb promenad genom tempelområdet. 
Men eftersom vår studieresa var mitt i regnsäsongen så var vi förberedda att det kunde komma regn. 

Nästa stopp är Nusa Dua och vårt konferenshotell Melia Bali. Hotellet är vackert beläget precis vid indiska oceanen. Samtliga hotellrum har vy mot den stora trädgården eller poolområdet. Här finns fem restauranger, 3 barer samt ett fik. 
Hotellet har ett spa, dagliga sportaktiviteter, du kan spela tennis, paddeltennis, basketboll, bordtennis, förslag på olika joggingspår m.m.
På gångavstånd finns shoppingcentret Bali Collection med gott om butiker och restauranger. 
Efter ett par dagar på hotellet var det dags att lämna Nusa Dua för att åka vidare till Darwin i Australien. 
Som tur är har vi förmånen att få komma tillbaka till hotellet och alla trevliga människor. På återseende säger vi! 

Ett alternativ till tilläggsresa är till Darwin och Kakadu Nationalpark i Australien. Flygtiden mellan Bali och Darwin är endast 2,5 timme så naturligtvis passade vi på att åka dit.  Första natten tillbringade vi i ett mycket varmt Darwin. Termometern visade 36 grader och en luftfuktighet på 90 %. Det blev en tur med Hop on Hop off,  ett väldigt bra sätt att se en stad. Då det var lunchdags hoppade vi av vid Waterfront. Ett område i hamnen med flera lite enklare matställen. 
På kvällen var vi på en restaurang som låg väldigt nära hotellet, The Char, kan verkligen rekommenderas men be hotellet boka bord åt er.

Morgonen efter blev det tidig uppstigning då vi hade 35 mil framför oss till Yellow water Billabong för att där ta en flodkryssning. 

Vägarna kändes oändliga när man körde genom nationalparken. Men det gjorde inget, när det fannas så mycket att titta på. Wallabys och dingos längs vägkanterna, massor av rovfåglar, jättetermitstackar m.m. Serviceställen med mat och bensin skyltades upp med avstånd till nästa och det var inte ovanligt med 10-15 mil mellan ställena. 

Äntligen framme vid Yellow Water och dags för flodkryssningen. Härliga australiensare som körde båten och guidade.
Inte utan att man tänkte på Crocodile Dundee. Massor av vacker natur, fåglar, enorma näckrosor och en sötvattens-krokodil dök också upp. 

Under tilläggsresan i Australien blir det besök på flera nationalparker som vi tyvärr inte hade tid att besöka men jag kan garantera att för en naturälskare måste detta vara en höjdpunkt. 

Oavsett om ni väljer rundresa Bali eller Darwin och Australiens nationalparker får ni en härlig resa. 
Vi ses på Bali!