Logga - fyr o text förm 25

Hakuna Matata

Hakuna Matata betyder ”inga bekymmer” på swahili, som är ett av de nationella språken i Kenya. 
Inför vår utlandskurs i höst gjorde Skattehuset en studieresa dit. 
Det är lätt att bli förtrollad av denna östafrikanska pärla. Naturen, djurlivet och de många olika människor du möter under resans gång levererar en tvättäkta afrikansk upplevelse av högsta kvalitet.

Vi flög från Göteborg med Qatar Airways med mellanlandning i Doha. Inför fotbolls VM i Qatar 2022 har flygbolaget valt att utöka sina linjer och flyger numera också från Göteborg. Varje flygresa var på ca 6 timmar, en ganska behaglig flygtid då man efter några timmar fick möjlighet att sträcka på benen och röra lite på sig. 

Vi kom fram till Mombasa på morgonen och blev mötta av den lokala representanten och körda till vårt hotell, Serena Beach Resort & Spa en resa som tog ca 1 timme. 

Hotellet är byggt i gammal swahilisk stil och känns verkligen genuint. 
Hotellet erbjuder panoramautsikt över Indiska oceanen.  
Alla de rymliga, luftkonditionerade rummen är inredda i swahilistil, och har sängar med myggnät. Varje rum har TV, minibar och ett eget badrum.
Serena Hotel har flera restauranger och barer, både inomhus och utomhus, och många av dem erbjuder musikunderhållning. 
Här erbjuds en mängd olika utomhusaktiviteter som volleyboll, trampbåtar, vindsurfing och segling. Efter en dag fylld av aktiviteter kan du koppla av med en massage i Maisha Spa and Health Club.
Hotellet har kostnadsfritt Wi-Fi. 

Efter ankomsten till hotellet var det skönt att bara ligga i trädgården och njuta av vinden från havet och svalka sig i poolen och att testa swimup baren förstås. 
Hotellet arrangerade olika typer av underhållning på kvällarna. Allt från akrobatik till diverse musikunderhållningar. 
Bilden av mig och långa mannen kanske också kan räknas som underhållning :-)

Under vår studieresa testade vi två av utflykterna, Hallers Park och Shimba Hills. 

Haller Park ligger en kort bilresa från hotellet och är värd för en mängd olika vilda djur inklusive flodhästar, giraffer, bufflar, antiloper, krokodiler och fåglar. Förutom inhägnader med vilda djur så finns här en reptilpark och en krokodildamm. Vid girafferna finns en plattform där man kan mata dem och få en föreläsning om deras liv. 
Utflykten är 3 timmar lång och görs på lunchrasten. Eftersom djuren är inhägnade får du inte någon safarikänsla men det är en möjlighet att se djur som man kanske inte annars ser. 

Nästa utflykt var Shimba Hills. För att slippa värsta morgonrusningen startade vi resan kl 6 från hotellet. Restiden är ca 2,5 timmar på emellanåt lite skumpiga vägar. 
Shimba Hills är ett kulligt och skogklätt område, vars höjd över havet ligger mellan cirka 100 och 450 meter. Parken är vacker, med skog, gläntor och utsikt. Djur man kan se här är elefanter, giraffer, bufflar, strutsar, örnar, antiloper och vackra fåglar och fjärilar. Här lever även den vackra sabelantilopen, som i Kenya bara finns i den här parken.
Passa också på att besöka Sheldrick falls.  2,5 km promenad tar dig till vattenfallet där du kan passa på att ta ett uppfriskande dopp. 
För den som inte har tid eller möjlighet att åka på någon längre safariresa är Shimba Hills ett bra alternativ. 

Tilläggsresa safari

Tyvärr hade vi inte möjlighet att åka till Masai Mara som är ett av alternativen till tilläggsresa. Vi valde istället att åka till Tsavo West . 
Tsavo är Kenyas största park, eller snarare parkområde. Detta omfattar tvillingparkerna Tsavo East och Tsavo West, som båda är nationalparker. Tsavoområdet består till stor del av savann och slätt, men det finns även akacieskog, snåriga buskområden, halvöken, palmdungar, galleriskogar längs floderna, klippområden och bergsskogar. 
Tsavoområdet är artrikt i klass med Masai Mara men du ser dock mer djur i Masai Mara. 

Vi bodde på en lodge som låg underbart vackert. Kilaguni Serena Safari Lodge ligger i Tsavo West och var den första lodge som byggdes i en nationalpark i Kenya. Lodgen är byggd i vulkanisk sten som smälter väl in i landskapet. Rummen håller god standard och vetter liksom baren, restaurangen och observationsdäcken mot Kilimanjaro. Utanför restaurangen ligger lodgens vattenhål, som besöks av elefanter, bufflar, zebror och andra djur.
Vilken känsla att sitta och äta middag på kvällen och ha elefanter badandes bara några meter utanför. 

Vi fick två underbara dagar med safari i Tsavo West och du som inte har möjlighet att åka till Masai Mara kan jag varmt rekommendera Tsavo West istället. Prata med Thabela Travel så hjälper de dig. 

Har ni någon gång drömt om att få uppleva en riktig safari så är Kenya ett djursäkert och lättbesökt safariland, beläget vid ekvatorn i östra Afrika med sina savannområden och det klassiska safaridjurlivet.

Karibu Kenya - Välkommen till Kenya

Vår ambition är att ska få en gedigen och lärorik utbildningsvecka tillsammans med våra erfarna lärare och föreläsare kombinerat med en mix av sol, bad, kultur och safari i det genuina Kenya. 

Hälsningar
Mariana och Jan-Åke 

Har ni några frågor eller funderingar är ni varmt välkomna att kontakta Mariana på tel 031-722 45 90 eller
e-post mariana.reis@skattehuset.com